Skip to content

Mantelzorger

Ben je op zoek naar ondersteuning bij je mantelzorgtaken? Wat goed van  je! Want om voor jezelf toe te geven dat je daar hulp bij nodig hebt, is een belangrijke eerste stap.

Vaak ontstaat het mantelzorgen uit liefde voor of betrokkenheid bij je naaste. En het begint met kleine dingen, zoals een keer boodschappen doen of begeleiden bij een bezoek aan een arts, maar gaandeweg kan het alsmaar meer worden, zonder dat je je dat eigenlijk realiseert. Misschien had je zelfs niet het besef dat je mantelzorger bent. Dat is vaak het geval bij ouders, die voor een chronisch ziek kind zorgen. Maar ook als je als kind voor je vader of moeder zorgt, bedenk je niet dat je mantelzorger bent. Dat doe je toch gewoon? Zij hebben toch ook voor jou gezorgd?

Maar weet dat je niet alleen staat. Eén op de drie Nederlanders geeft mantelzorg. Vaak gecombineerd met werk en gezin. Soms is dat een hele klus en is het lastig om een balans hierin te zoeken. En juist het goede evenwicht vinden, is zo belangrijk om het ook (langer) vol te kunnen houden. Maar er komt soms zo veel op je af als mantelzorger, dat die balans ver te zoeken is.

Zoveel te regelen en uit te zoeken… Zoveel wetten: Wet Langdurige Zorg (WLZ), Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), Zorgverzekeringeringswet (ZVW), Particatiewet… Zoveel instanties: Zorgkantoor, thuiszorgorganisatie, Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), wijkteam… Zoveel termen: Persoonsgebonden Budget (PGB), Zorg in Natura (ZIN), …

Hulp vragen is de ander de gelegenheid geven om voor jou van betekenis te zijn ….

 

Waar begin je in het oerwoud van zorg?

Ik kan je helpen met het vinden van de juiste weg. Samen met jou ga ik inventariseren, welke hulp er nodig is op verschillende terreinen. Allereerst rondom de zorg voor je naaste. Maar ook kijken we samen naar welzijn en mogelijke noodzakelijke hulpmiddelen/aanpassingen rondom het thema wonen. En heb je er wel eens aan gedacht dat ook een werkgever wellicht ondersteuning kan bieden? Ben je op de hoogte van mogelijke financiële ondersteuningen in de vorm van een extra toeslag of vergoeding? Dit komt allemaal voorbij in ons eerste gesprek samen. En daarna spreken we af wat ik verder voor je ga uitzoeken en/of regelen.
Heb je er behoefte aan om (één van) deze onderwerpen te bespreken of geregeld te hebben? Zet dan de volgende stap en neem contact met mij op!